دکتر نعمت الله موسی پور معاون آموزشی دانشگاه فرهنگیان گفت:اولین گروه فارغ التحصیلان با مسائلی نیز همچون ادامه تحصیل مواجه هستند، آزمون جامع و کسب صلاحیت های معلمی و ده ها پرسش دیگر وجود دارد که دغدغه هایی را برای آن ها ایجاد کرده است، بخشی از دغدغه ی ما نیز معطوف به این پرسش هاست و باید جواب بدهیم.
به گزارش باشگاه دانشجومعلمان ایران ؛ دکتر نعمت الله موسی پور معاون آموزشی دانشگاه، به تشریح فعالیت های این معاونت پرداخت و پیرامون دوره ی مهارت آموزشی معلمان پذیرفته شده براساس آزمون استخدام پیمانی وزارت آموزش و پرورش، اظهار کرد: این دوره آموزشی دو مرحله دارد که مرحله اول آن هفته گذشته به پایان رسیده است.
وی با اشاره به اینکه این پذیرفته شدگان حدود 3 هزار نفر هستند که در 14 رشته تحصیل می کنند، گفت: برادران در 17 پردیس و خواهران در 14 پردیس مشغول به تحصیل هستند، دوره های آموزشی دوره های فشرده ای است که تلاش می شود با اجرای آن، این افراد برای انجام مسئولیت معلمی آماده شوند.
موسی پور با بیان این مطلب که عملا امسال با یک کاربزرگ و گسترده سر و کار داریم و آن تدارک شرایط برای فارغ التحصیلی اولین گروه دانش آموختگان دانشگاه فرهنگیان است، افزود: در اولین دوره یعنی در سال 1391 بیش از 22 هزار نفر دانشجو معلم پذیرفته شدند و پیش بینی شده 13 هزار نفر آنها تا پایان شهریور فارغ التحصیل شوند و بقیه تا پایان نیم سال اول سال تحصیلی 96-95 فارغ التحصیل خواهند شد.
معاون آموزشی دانشگاه فرهنگیان ادامه داد: این فارغ التحصیلی برای ما یک امر تاسیسی است برای اینکه نخستین بار فرایندها و نحوه عمل برای دانش آموختگی در دانشگاه فرهنگیان تعریف می شود و دانشگاه از اکنون تمام تلاش خود را معطوف می کند که این گروه را براساس مقررات معمول و مقررات موجود فارغ التحصیل کند.
وی اضافه کرد: این گروه با مسائلی نیز همچون ادامه تحصیل مواجه هستند، آزمون جامع و کسب صلاحیت های معلمی و ده ها پرسش دیگر وجود دارد که دغدغه هایی را برای آن ها ایجاد کرده است، بخشی از دغدغه ی ما نیز معطوف به این پرسش هاست و باید جواب بدهیم.
موسی پور با بیان اینکه یکی از دغدغه ها بحث مربوط به تعداد واحدهای فارغ التحصیلی دوره کارشناسی پیوسته است، خاطرنشان کرد: دانشجویان ما که در دوره کارشناسی پیوسته در 16 رشته تحصیل می کنند با این پرسش مواجه هستند که با چه تعداد واحد فارغ التحصیل می شوند، ما بارها اعلام کرده ایم که در حال تلاش هستیم با بازنگری در برنامه های درسی جاری در دانشگاه، شرایط را برای فارغ التحصیلی براساس سقف واحدی پیش شده یعنی 150 واحد پیش بینی کنیم.
وی ادامه داد: اما در عمل چون این گروه، برنامه هایشان به استثنای یک رشته بازنگری نشده و به تایید دبیرخانه شورای عالی برنامه ریزی نرسیده، بنابراین فعلا همه دانشجویان مخصوصا دانشجویان دبیری لازم است تمام واحدها را براساس واحد مصوب بگذارنند. علاوه بر آن نیاز است که واحدهای الزامی تربیت اسلامی را که 19 واحد است و واحدهای الزامی که 8 واحد است را بگذارنند، بنابراین ممکن است جمع واحدهای آن ها از سقف 160 واحد هم تجاوز کند، بعضی رشته ها 140 واحد دارند که به علاوه این 27 واحد گاهی اوقات تعداد واحدها به 170 هم می رسد.
معاون آموزشی دانشگاه فرهنگیان اضافه کرد: با بازنگری برنامه ها، در حال تلاش هستیم تایید دبیرخانه شورای عالی را بگیریم. اگر این اتفاق تا پایان خرداد برای تعدادی از برنامه ها بیفتد واحدهای درسی دانشجویان تا حد امکات تطبیق داده می شود، از واحدها کاسته می شود و میتوانند در عمل تعداد واحد کمتری را بگذرانند و برخی با تطبیق به فارغ التحصیلی شهریور هم برسند.
موسی پور با اعلام اینکه در تدارک این هستیم با برگزاری نیم سال تابستانی فعلا برای گروه آموزش ابتدایی به فارغ التحصیلی همه دانشجومعلمان این رشته کمک کنیم، گفت: اما اگر بررسی پرونده ها نشان دهد که تعدادی از دانشجویان دبیری هم میتوانند فارغ التحصیل شوند، ممکن است به نحوی آنها را هم برای فارغ التحصیلی آماده کنیم که البته بستگی به تایید نهایی دبیرخانه شورای عالی برنامه ریزی آموزش عالی دارد که ممکن است تا پایان خردادماه طول بکشد.
وی بیان کرد: آن تعداد دانشجومعلمان که میتوانند تا شهریور فارغ التحصیل شوند، امروز با یک سوال مواجه هستند که آیا می توانند در دوره های کارشناسی ارشد شرکت کنند یا خیر؟ این موضوع در حیطه اختیار دانشگاه نیست و نمی تواند تصمیمی را اتخاذ کند اما از مرکز منابع انسانی آموزش و پرورش کسب تکلیف می کند، در این راستا به ما اعلام کردند دانشجو معلمان متعهد خدمت، لزوما به محل خدمتی خودشان باید مراجعه کنند و این امر بیانگر آن است که ابتدا نمیتوانند از دانشگاه مدرکی را برای ادامه تحصیل دریافت کنند.
معاون آموزشی دانشگاه فرهنگیان افزود: به عبارت دیگر دانشگاه از اینکه مدرکی را صادر کند و به دانشگاه های دیگر گواهی کند، منع شده و ما فقط میتوانیم گواهی فارغ التحصیلان را به آموزش و پرورش اعلام کنیم، به دلیل این وضعیت، در عمل، ما به همه دانشجو معلمان چه آنهایی که دارای شرایط نخبگی و چه آنها که عادی بودند، اعلام می کنیم که از صدور گواهی تحصیلی برای ارائه مدرک جهت ادامه تحصیل معذوریم.
وی افزود: ما موظفیم تمام پرونده تحصیلی دانشجومعلمان را به نهاد طرف تعهد خدمتیشان یعنی آموزش و پرورش، تحویل دهیم و وقتی شروع به کار می کنند براساس قوانین می توانند، بازگشت به تحصیل داشته باشند، در دانشگاه تربیت معلم این رویه سابقه داشته اما در دانشگاه فرهنگیان این اولین بار است که با این امر مواجه می شویم.
موسی پور ادامه داد: دانشجومعلمانی که دارای شرایط نخبگی هستند و امتیازاتی در سطح ملی و جهانی کسب کردند، براساس قوانین عمومی می توانند ادامه تحصیل بدهند اما براساس قانون متعهدین به خدمت، باید ابتدا به تعهد خدمت بپردازند و بعد ادامه تحصیل دهند. دانشجویانی که به دانشگاه فرهنکیان وارد شده اند، 10 درصد دارای رتبه های زیر هزار هستند و از این نظر ممکن است متقاضی ادامه تحصیل باشند و ما فعلا نمیتوانیم این امکان را فراهم کنیم. بنابراین باید ابتدا خدمتشان را شروع کنند و پس از آن ادامه تحصیل بدهند.
معاون آموزشی دانشگاه فرهنگیان با اشاره به اینکه ارزشیابی پایانی صلاحیت های حرفه ای معلمان (طرح اصلح) دارای فراز و نشیب های زیادی بوده و اکنون به سرنوشت روشنی دست پیدا نکرده است، گفت: پیش بینی ما این است تا قبل از 15 خرداد این موضوع نهایی و اعلام شود و قاعدتا باید مقاماتی که در این حوزه صاحب اختیار هستند به دانشجویان اعلام کنند.
وی با تاکید بر اینکه برای پذیرفته شدگان ماده 28 آزمون پایانی الزامی است، تصریح کرد: نحوه اجرای این آزمون را پیش بینی کردیم و جزییات آزمون و مصاحبه ها و کارپوشه 2 هفته آینده اعلام می شود.
موسی پور با اعلام اینکه برگزاری جلسه دفاع از کارورزی 4 برای تمامی دانشجویان انجام خواهد شد و در این جلسات معلم راهنما نقش ویژه ای دارد، گفت: البته در حال حاضر معلمی که کاروزی 4 را داشته، در جلسه دفاع دعوت می کنیم و نظر او برای ما بسیار حائز اهمیت است. اعلام می کنیم که همه پردیس ها و کارگروه های کارزوری موظف هستند دراین زمینه تدارک لازم را ببینند و شرایط را برای برگزاری جلسات دفاع فراهم کنند.
وی ادامه داد: عملیاتی که 66 هزار داور برای بررسی 22 هزار دانشجومعلم در کل کشور انجام می دهد، تا نیمه تیرماه به اتمام خواهیم رساند، شاخص ها در حال حاضر مشخص شده و در هر پردیس رییس کارگروه کاروزری داریم که دارای تجربه کار و آموزش های خاص برای کارورزی است و شخص مرجعی است. سرفصل های ما برای تمام رشته ها دو بخش تصویب شده دارد که یکی دروس کاروزی است و دیگری دروس تربیت اسلامی است اما دروس رشته ای و موضوعی باید مورد بازنگری و تایید قرار گیرند.
معاون آموزشی دانشگاه فرهنگیان ادامه داد: در حال حاضر 3 پروژه بزرگ را پیش می بریم برای اینکه بتوانیم دانشجومعلمان را به دانش آموختگی شهریور برسانیم؛ یکی از این پروژه ها تعیین صلاحیت از طریق کارورزی و آگاه شدن از توان حرفه ای در درس کارورزی است که تا تیر تمام می شود. پروژه بررسی پرونده 22 هزار دانشجومعلمان نیز در حال انجام است که تمامی پرونده های مربوطه باید دیده و کنترل شود. پروژه سوم تدارک اتمام دوره ماده 28 یا پذیرفته شدگان استخدام آموزش و پرورش و برگزاری آزمون جامع (طرح اصلح) است.
وی افزود: علاوه بر این سه مهم، باید پروژه نیم ساله تابستانی را برای دانشجومعلمان آموزش ابتدایی به انجام برسانیم. این امر برای کسانی که در پردیس های محروم تر رشته های علوم پایه را می گذارنند، از طریق تجمیع باید اجرا شود و در حال تدارک هستیم که این کار انجام شود.
دکتر موسی پور در ادامه گفت: در ارتباط با سه وجه دیگر فعالیت هایمان نیز با کار گسترده ای رو به رو هستیم که یکی از این موارد زمینه های مربوط به کارشناسی ارشد است، در این زمینه وزارت آموزش و پرورش برای توسعه منابع انسانی تقاضا دارد و ما اکنون متقاضی 25 رشته محل برای گسترش تحصیلات تکمیلی هستیم. در حال حاضر پرونده این 25 رشته محل به وزارت علوم داده شده و در عمل می دانیم که دانشگاه فرهنگیان با حضور بیش از 750 عضو هیات علمی می تواند برای برگزاری دوره های کارشناسی ارشد وارد عمل شود.
معاون آموزشی دانشگاه فرهنگیان ضمن بیان این مطلب که توان اعضای هیات علمی دانشگاه هم به لحاظ تحصیلات هم به لحاظ تجربه برای برگزاری این دوره ها کاملا غنی و مهیا است، گفت: اما در عین حال ما به لحاظ ظواهر امر، آنچه که مقررات آموزش عالی اقتضا میکند، شرایط اولیه را به سختی می توانیم داشته باشیم؛ به همین دلیل به همکاری با دانشگاه های مادر روی آوردیم. به این صورت که از طریق همکاری با دانشگاه های مادر و عقد تفاهمنامه با این دانشگاه ها، تلاش میکنیم این دوره ها را دایر کنیم و البته جای سپاس دارد که تمامی دانشگاه های مادر در کل کشور همکاری بسیار خوبی با دانشگاه فرهنگیان داشته اند و من در اینجا باید از همه این عزیزان؛ روسای محترم این دانشگاه ها و معاونین محترم آموزشی شان تشکر کنم که در همه جا با پردیس های ما همکاری کردند و اجازه دادند همکارانشان در پردیس حضور پیدا کنند.
وی در ادامه اظهار امیدواری کرد: امسال بتوانیم برای برخی از این رشته محل ها مجوز دریافت کنیم و برای رشته محل های کارشناسی ارشدمان را مانند سال گذشته که وزارت علوم با تعدادی موافقت کرد، امسال هم بتوانیم موافقت کسب کنیم. البته تدارک پرونده ها، رایزنی برای گرفتن همکار و همچنین رایزنی برای نشان دادن نیازها به وزارت علوم کار دشواری است و ما سعی کردیم که این موارد را پیگیری کنیم تا به نتیجه مطلوب برسد.
موسی پور یکی دیگر از برنامه های دانشگاه را پروژه "نقشه جامع توسعه آموزش در دانشگاه فرهنگیان یا در واقع طرح آمایش دانشگاه" عنوان کرد و گفت: وزرات علوم سال هاست که طرح آمایش را دنبال می کند، اینکه چه رشته هایی در کجا دایر شود و توسعه پیدا کند. برای ما هم این موضوع بسیار اساسی است به این دلیل که پردیس های دانشگاه فرهنگیان دارای توان و امکانات یکسانی نیستند، امکاناتشان متنوع است، موقعیت بومی آنها متفاوت است و شرایط ما برای توسعه همه رشته ها در همه جا مهیا نیست.
معاون آموزشی دانشگاه فرهنگیان خاطرنشان کرد: ما بر اساس برنامه راهبردی دانشگاه تلاش میکنیم که بگوییم در افق 1404 چگونه قرار است، آموزش توسعه یابد. برای نشان دادن این توسعه 1404 قاعدتا باید اکنون بنا را بر وضع جاری بگذاریم و بر اساس آن به تاسیس، ایجاد رشته و البته تامین نیرو و امکانات اقدام تا بتوانیم به وضع مطلوب دست پیدا کنیم. تولید این نقشه مدتی است در حوزه معاونت آموزشی در جریان است و در حال حاضر مراحل پایانی خود را می گذراند.
وی با اشاره به اینکه قرار بود این طرح را در خرداد ماه به تصویب برسانیم، گفت: امیدوار هستیم که طرح در همین موعد به تصویب برسد و این می تواند مبنایی برای پذیرش دانشجو باشد. البته این موضوع می تواند مبنایی هم برای توسعه پذیرش دانشجو، توسعه پذیرش عضو هیات علمی، توزیع نیروی انسانی و هم برای ساخت بناها و توسعه ی فضا و مکان در دانشگاه باشد. عملا این نقشه جامع توسعه آموزش، روی تمام جوارح دانشگاه یک اثر سامان بخشی بر جای میگذارد و عملا در خدمت فرمایشات رهبر معظم انقلاب اسلامی است که فرمودند به آرایش دورنی دانشگاه بها داده شود.
موسی پور با بیان اینکه موضوع حایز اهمیت دیگر، سامان دهی آموزشگران دانشگاه است، گفت: هم اکنون در دانشگاه گروه های متعددی داریم که با عناوین متعدد به کار آموزشگری مشغول هستند و به دلیل همین تنوع بود که هیات امنای دانشگاه در سال 94 مصوبه ای را ابلاغ کرد که بر اساس آن باید فقط 2 گروه در دانشگاه اجازه کار آموزشی داشته باشند؛ یکی کسانی که به ماخذ تاسیس دانشگاه دارای وضعیت مدرسی بودند و دوم کسانی که عضو هیات علمی هستند. سایر گروه ها باید لزوما یا در این جرگه قرار بگیرند که فقط راه برای ورود به عرضه هیات علمی باز است.
وی افزود: پیش بینی شده افرادی که از آموزش و پرورش در اینجا حضور پیدا کرده اند میتوانند به محل خدمت قبلی خود هم بازگشت پیدا کنند.
دکتر موسی پور ادامه داد: آموزشگران و اعضای هیات علمی سرمایه های اصلی دانشگاه محسوب می شوند، آنها در واقع سرمایه تمام عیار تربیت معلم کشور هستند، از این نظر هر گونه اقدامی در جهت امور این گروه باید با احتیاط های لازم و با دقت همراه باشد.
معاون آموزشی دانشگاه فرهنگیان تصریح کرد: کار ساماندهی آموزشگران مدتی است که آغاز شده و پرونده تعداد زیادی از گروه های مختلف بررسی شده است، برخی از آنها اعتراضاتی دارند و ما این اعتراضات را دریافت میکنیم، موظف هستیم برای احقاق حق این گروه ها تلاش کینم. بنابراین اگر همکارای تاکنون تعیین وضعیت نشده که دارای مدارک و شرایط لازم است، صدای آنها را خواهیم شنید و حق آنها را پیگیری خواهیم کرد.
موسی پور با بیان اینکه یک بخش، ساماندهی آموزشگران اداری یا سازمانی است و یک بخش دیگر حقوق مادی است، اظهار داشت: پیگیر بخش دوم هستیم و امیدواریم که با حمایتهای بسیار جدی ریاست محترم دانشگاه به نتیجه مطلوب برسیم، از انتهای سال گذشته رایزنی در این زمینه را شروع کردیم، مقررات مربوطه را دیدیدم، در هیات رییسه این بحث را بارها مطرح کردیم و در برنامه امسال دانشگاه هم این موضوع را وارد کردیم و اکنون در دستور کار است که دانشگاه بتواند برای بهبود وضع حقوقی اعضای هیات علمی اندیشه بنیادینی را به عمل بیاورد و بتواند مقداری این وضعیت را بهبود بخشد .
معاون آموزشی دانشگاه فرهنگیان اضافه کرد: تصور ما در حوزه معاونت آموزشی این است که اعضای هیات علمی دانشگاه با کار سخت تری نسبت به اعضای هیات علمی برخی رشته های دیگر مواجه هستند. کار تربیت معلم بیش از هر چیز نیازمند وجه الگویی است و احراز و حفظ وجه الگویی کار بسیار پر زحمت و طاقت فرسایی است، تشخیص اینکه دیگری به توان معلمی دست یافته است کار سرنوشت ساز و بسیار مهمی است؛ به همین خاطر من کار دانشگاه فرهنگیان را با کار هیات علمی در وزارت بهداشت مقایسه میکنم؛ وقتی پزشکان به کار تربیت پزشک اقدام میکنند برای آنها امتیازات خیلی خاصی در نظر میگیرند به واسطه اینکه شغل آنها شغل حساسی است .
وی ادامه داد: اگر آنها درمانگر تن هستند، ما کسانی را تربیت میکنیم که درمانگر جان هستند؛ پس کار این معلمان و آموزشگران هم به همان میزان سخت است و به همان میزان حداقل باید محق دیده شوند به همین دلیل در اینجا ما مدافع الگوی پزشکی هستیم؛ یعنی فکر میکنیم همانقدر که این امکان وجود دارد بگوییم ما مثل اعضای هیات علمی وزارت علوم باید کار خودمان را به عنوان دانشگاهی که دارای هیات امنا است و استقلال دارد دنبال کنیم، میگوییم با الگوی گروه دیگری از اعضای هیات علمی که اعضای هیات علمی دانشگاه های وزارت بهداشت و علوم پزشکی هستند، باید کارمان را مقایسه کنیم و با آنها خودمان را تطبیق بدهیم، میدانیم که آنها داری شرایطی خیلی بهتر از اعضای هیات علمی دانشگاه فرهنگیان هستند و امیدوار هستیم بتوانیم این ایده را با حمایت های ویژه ی دکتر مهرمحمدی دنبال کنیم.
وی با اشاره به اینکه در بحث ساماندهی آموزشگران، بحث مربوط به سرمایه گزاری و توسعه حرفه ای آنها را دنبال می کنیم، افزود: ما فاقد یک مرکز، به طور مشخص برای پیگیری امور حرفه ای آموزشگرانمان هستیم. به لحاظ عملی این را نداریم و امیدوار هستیم بتوانیم امسال مثل سالهای گذشته و چه بسا بیشتر از سال قبل دوره آموزش را برای انها تدارک ببینیم، پیش بینی کردیم که در عمل مقدار زیادی وقتمان را صرف آموزش های تخصصی اعضای هیات علمی کنیم.
معاون آموزشی دانشگاه فرهنگیان در ادامه خاطرنشان کرد: در سال گذشته و سال 93 بیشتر وقتمان را صرف آموزش های مربوط به کارورزی کردیم، در عمل برای این 4 درس، حدود 3 هزار نفر آموزشگر در دانشگاه آموزش داریم و با اطمینان میتوانیم بگوییم برای هر دوره ای 3 هزار نفر مدرس را داریم که آمادگی دارند کارورزی 1، 2 و 3 را در کشور دنبال کنند. این آموزشها بسیار سخت و وقت گیر بود.
موسی پور با بیان اینکه سال گذشته برای درسی مثل پروژه، بیش از یک هزار نفر را در کشور آموزش دادیم که چگونه این درس را دنبال کنند، گفت: امسال بنا داریم به سراغ درس های تخصصی برویم. گستردگی درسهای تخصصی به این میزان نیست، اما ارزششان بیش از آنها اگر نباشد کمتر هم نیست. مثلا در آموزش ریاضیات، علوم تجربی، علوم اجتماعی، دینی، زبان و ادبیات فارسی، در اینگونه آموزشها به شدت نیازمند بهسازی منابع انسانی هستیم که استادان با روشهای جدید و با منایع جدید آشنایی پیدا کنند و خود آنها در گفتگو با یکدیگر به هم افزایی اقدام کنند، امیدواریم امسال بتوانیم فرصتهای خوبی را برای این گروه ها پدید بیاوریم و این برنامه ها آغاز شده و امیدواریم به بهترین نحو انجام شود.
با اعلام اینکه سال گذشته برای اولین بار توانستیم در ارتباط با آموزشگران به دلیل محدویت های منابع انسانی در هماهنگی با وزارت آموزش و پرورش 300 نفر از دارندگان مدرک دکتری تخصصی را برای آموزش در دانشگاه به صورت تمام وقت مامور کنیم، تصریح کرد: امسال این تعداد را افزایش دادیم، با آموزش و پرورش توافق کردیم و امیدوار هستیم به انجام هم برسد که این تعداد به 500 نفر افزایش یابد و بتوانیم از این افراد در دانشگاه بهره بگیریم، این یکی از کارهایی است که نیازمند دقت و مراقبت است.
معاون آموزشی دانشگاه فرهنگیان با بیان این مطلب که پذیرش مامور تمام وقت در دانشگاه یعنی افزایش اعضای هیات علمی، گفت: این موضوع هم هنگام ورود حائز اهمیت است که اشخاص واجد صلاحیت کافی حضور پیدا کنند؛ هم هنگام اجرا باید تحت مراقبت قرار گیرند و هدایت شوند، در واقع روی آنها سرمایه گذاری شود و آموزش ببیند که بتوانند همکاران خوبی برای ما شوند.
وی ضمن اشاره به اینکه در حال تلاش هستیم، مشکل هیات علمی را حل کنیم، گفت: با پذیرش عضو هیات علمی جدید مسائل مرتفع میشود اما این امر وابسته به مقرراتی است که محدودیت ساز و محدود کننده است. مسئله مربوط به ردیف استخدامی مسئله ای نیست که به سادگی بتوانیم آن را حل کنیم؛ به همین دلیل با محدودیتهایی مواجه هستیم، اما این راه، راهی است که امروز در تبادل بین آموزش و پرورش و دانشگاه می تواند به عنوان یک راه ترمیمی مورد استفاده قرار گیرد؛ البته به لطف و حمایت خیلی خوب وزیر محترم آموزش و پرورش و معاونین ایشان که دانشگاه را میشناسند، با دانشگاه عجین هستند و ارزش دانشگاه را در بهسازی منابع آموزش و پرورش به درستی درک میکنند زمینه ها فراهم است که انشاء الله بتواند فرصت خوبی را برای دانشگاه پدید بیاورد.