بر اساس تصمیمات کمیته راهبردی مانور زلزله، امسال علاوه بر برنامه زنگ زلزله در روز 8 آذرماه که در همه مدارس کشور اجرا می شود، مانور زلزله با شعار ˝مدارس ایمن- جامعه تاب آور˝ در 35 مدرسه کشور به صورت پایلوت اجرا خواهد شد.
به گزارش باشگاه دانشجومعلمان ایران به نقل از پانا؛ سومین جلسه کمیته راهبردی مانور زلزله با شعار "مدارس ایمن – جوامع تاب آور" چهارشنبه 15 مهرماه 94 با حضور نمایندگان وزارت علوم، پژوهشگاه زلزله شناسی، وزارت آموزش و پرورش، سازمان مدیریت بحران کشور، سازمان صدا و سیما، سازمان هلال احمر، سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران و سازمان دانش آموزی در محل سازمان دانش آموزی کشور برگزار شد.
در ابتدای نشست ، امینی، نماینده پژوهشگاه زلزله شناسی ومهندسی زلزله که اداره جلسه را برعهده داشت ضمن قرائت صورت جلسه در سه بخش تفاهم نامه، دستورالعمل اجرایی مانور و طرح پوستر مانور گفت: درخصوص دستورالعمل مانور امسال رویکرد تغییر کرده است. ما در واقع با انتخاب نام "مدارس ایمن، جامعه تاب آور" قصد داریم با سایر کشورهای و سازمان های بین المللی مرتبط تعاملی برقرار کنیم تا انشاءالله در آینده همه کشورهای عضو اکو و کشورهای همسایه نیز به این حرکت بپیوندند. وی درخصوص تفاهم نامه گفت: این تفاهم نامه قرار است بین 5 دستگاه یعنی وزارت کشور، وزارت علوم، وزارت آموزش و پرورش، سازمان هلال احمر و سازمان صدا و سیما در زمینه آمادگی در برابر زلزله به امضا برسد.
تفاهم نامه مقابله با زلزله
طلوع، نماینده سازمان صداوسیما ضمن ارائه پیشنهادهایی برای اصلاح تفاهم نامه گفت: پیشنهاد می کنم نام شورای برگزاری مانور زلزله از "مدیریت بحران" به "شورای تشکیل کمیته های عالی آمادگی عمومی در برابر زلزله تغییر یابد.
شوشتری، نماینده سازمان مدیریت بحران شهرداری تهران نیز در ادامه بحث تفاهم نامه گفت: تفاهم نامه اعم از مانور است. اگر بخواهیم بحث مقاوم سازی محلات را که در تفاهم نامه به آن پرداخته شده عملی کنیم بحث خیلی گسترده تر از صرف مانور خواهد بود.
امینی، نماینده پژوهشگاه در پاسخ به این مسئله گفت: آنچه افراد در مانور یاد میگیرند هم در مدرسه و هم محله می شود به اجرا در بیاید. ما نمی توانیم فقط با رویکرد روز مانور به مانور بپردازیم. محورهای فعالیت ما بسیار گسترده تر است.
پارسی نژاد، نماینده وزارت علوم نیز پیشنهاد کرد بندی مجزا در خصوص اعتبارات طرح به تفاهم نامه اضافه شود.
شایگان فر، ماینده سازمان امدادو نجات هلال احمر در ادامه به آمادگی همه جانبه سازمان متبوع خود درخصوص آمادگی همه جانبه در مواجهه با زلزله اشاره کرد و گفت: این آرزوی جمعیت هلال احمر است که روزی جامعه تاب آور درستی داشته باشیم و امیدواریم این اقدام را از اجرایی کردن مدارس ایمن شروع کنیم.
فضلعلی، نماینده ستاد برگزاری مدیریت بحران وزارت کشور اظهار داشت: تاکنون گروه ها و کارگروه های مدیریت بحران تجربه کار مشترک نداشتند به همین دلیل این رویداد در سه بخش نمایشگاه، مانور و همایش طراحی شده است و امیدواریم با استمرار این همکاری به نتایج خوبی برسیم.
پوستر مانور زلزله
درخصوص طراحی پوستر مانور زلزله دهقان به نمایندگی از سازمان دانش آموزی طراحی پوستر را برعهده گرفت.
دستورالعمل اجرای مانور
امینی در ادامه به موضوع راهنمای اجرای مانور پرداخت و سرفصل های آن را در دو بخش اقدامات لازم قبل از اجرای مانور (شامل ایمن سازی و تامین و استقرر اتاقک های حاوی اقلام امدادی و ایجاد سامانه ذخیره آب و سرویس های بهداشتی) و اقدامات مربوط به برگزاری مانور (شامل مباحث پناهگیری و خروج اضطراری) در مدرسه برشمرد.
نماینده پژوهشگاه زلزله شناسی خاطرنشان کرد که مانور مورد نظر امسال (سال اول) در یک مدرسه در هر استان و 5 مدرسه در تهران، سال دوم در یک مدرسه در هر شهر و سال سوم در همه مدارس سراسر کشور اجرا خواهد شد.
سولماز حسینیون، نماینده پژوهشگاه زلزله شناسی در ادامه به اهمیت آموزش ها اشاره کرد و گفت: تداوم آموزش در جامعه خود از مصادیق تاب آوری است. وقتی به بهانه ای افراد را جمع می کنیم تا مسئولیت مشترکی را در قالبی مشخص برعهده بگیرند، تاب آوری خود محصول آن خواهد بود.
مانور زلزله در دو فاز
اردشیر دهقان، نماینده سازمان دانش آموزی نیز پیشنهاد کرد که مانور امسال در دوفاز اجرا شود و توضیح داد: مانور زلزله باید در مدارس کل کشور اجرا شود ولی ما در 30 مدرسه کشور و 5 مدرسه تهران آن را به صورت پایلوت طبق دستورالعمل ویژه به عنوان طرح معین اجرا کنیم.
امینی در تایید پیشنهاد دهقان گفت: امسال در همه مدارس طبق روال 17 سال اخیر زنگ زلزله و مانور را خواهیم داشت ولی در 30 مدرسه در 30 استان و 5 مدرسه در تهران سعی می شود طبق دستورالعمل به اجرا در آید.