مسئولان مدرسه تحولی حکمت کمپینی با عنوان «آقای وزیر اینجا مدرسه حکمت است»، راهاندازی کردند و معتقدند که آموزش و پرورش با تعطیلی این مدرسه، ثابت میکند که با تحول مخالف است.
هفته گذشته نامهای از اداره کل آموزش و پرورش استان مازندران به اداره آموزش و پرورش بابلسر ابلاغ شد مبنی بر اینکه مدرسه حکمت پسرانه بابلسر تعطیل شود.
در این نامه آمده است: «شورای نظارت استان به استناد ماده 24 قانون تأسیس و اداره مدارس و مراکز غیر دولتی، رأی به تعطیلی و انحلال مدرسه حکمت پسرانه در سال تحصیلی 96ـ95 را صادر نموده است».
این مدرسه ساختار کاملاً متفاوتی از مدارس معمول کشور دارد؛ در این مدرسه رویکرد نوینی در عرصه تعلیم و تربیت دنبال میشود و شاید به همین دلیل است که انگشت ایرادهای آموزش و پرورش بر فعالیتهای مختلف این مدرسه نشانه گرفته شده است.
مدرسه حکمت، بخشی از دو طرح پژوهشی خودجوش و غیر دولتی اما در سطح ملی است. طرح اول، "طرح مطالعه و طراحی یک معماری نظام آموزش دین بنیاد برای جامعه اطلاعاتی" است. تلاش این طرح، ترسیم مسیر احتمالی تحول نظام آموزش کل کشور به سمت نظام آموزشی مطلوب مبتنی بر مبانی معرفتی دینی، برای پاسخگویی به نیازهای جامعه در حال تحول و آینده است.
مبتنی بر طرح اول، طرح دوم یعنی "طرح ایجاد یک مجموعه آموزشی راهنما (پایلوت) برای بستر سازی نظام آموزش دین بنیاد برای جامعه اطلاعاتی (مدرسه حکمت)" تعریف شده است. هدف از این طرح، ایجاد یک مدرسه نمونه است که تحقق عملیاتی یک نظام آموزشی مطلوب را در سطح یک مدرسه نشان دهد و ابعاد برنامه درسی مورد توجه در آن را به صورت عملیاتی و ملموس قابل مشاهده کند.
از سال 1376 مطالعات پژوهشی این مدرسه آغاز شده و از سال 1388 مدرسه فعالیت خود را در مقاطع ابتدائی و متوسطه اول، آغاز کرده است؛ بر این اساس هدف از ایجاد مدرسه حکمت، تنها ایجاد یک مدرسه و ارائه خدمت به تعدادی از دانشآموزن نیست؛ که البته خود آن نیز امر بسیار مهمی است اما مدرسه حکمت، علاوه بر هدف مهم مذکور، تلاش میکند زمینه تحول کل نظام آموزشی کشور را از طرق زیر دنبال کند:
ارائه نمونه ای از فضای متفاوت مطلوب تعلیم و تربیت، به صورتی که نشان دهد، میتوان گونههای متفاوتی از تعلیم و تربیت را در مدارس اجرا نمود و اجرای یک کلیشه رسمی در همه مدارس مطلوب نیست.
مدرسه حکمت الگویی مشخص ولی انعطاف پذیر را برای اجرا در برخی از مدارس ارائه می کند، به گونهای که هر مدرسه می تواند به صورت منحصر به فرد خود، این الگو را اجرا کند؛ این مدرسه الگویی برای شکل دادن یک مدرسه پیشرو و منتشر شونده را به صورت معماری شده و منسجم ارائه میکند که به مدارس پیشرو کمک میکند، ساختارهای خود را با انسجام بیشتری شکل داده و الگوی خود را با شکل فنی تر و سازمان یافته تر ارائه کنند.
اما در فعالیت مدرسه حکمت از سوی آموزش و پرورش مازندران تردیدهای عمدهای وجود دارد؛ مواردی چون نداشتن زنگ مدرسه، تلفیق دروس، نحوه ارائه برنامه صبحگاه و کلاس قرآن، از جمله ضعفهای این مدرسه محسوب شده است.
حتی در یکی از ایرادهایی که به این مدرسه گرفته شده، آمده است: «چرا وقتی مدرسه اعلام میکند که منافع آن عامالمنفعه است، فقط مؤسس از دریافت حقالزحمه(حق مؤسس) خودداری میکند در حالی که کارکنان مدرسه ماهی یک میلیون و پانصد هزار تومان حقوق میگیرند».
علیاصغر فانی وزیر آموزش و پرورش در برنامه «توقف ممنوع» پس از آنکه مستندی از مدرسه حکمت پخش شد، در واکنش به جمله مجری برنامه مبنی بر اینکه «همکاران شما در شهری که این مدرسه واقع است به دلیل اینکه قواعد مورد نظر آنها را رعایت نمیکند، تلاش میکنند که این مدرسه را تعطیل کنند»، گفت: سالها پیش در دانشگاه درسی را با عنوان «بررسی مسائل آموزش و پرورش ایران» تدریس میکردم که البته عامتر آن بررسی مسائل آموزش و پرورش است.
وی ادامه داد: در آنجا یکی از عواملی که از تحول در نظامهای آموزشی جلوگیری میکند را عنوان کردیم همین آدمهای قدیمی مثل من هستند که با سیستم فعلی خو گرفتهاند و وقتی یک نفر میخواهد تحول ایجاد کرده و کار نو انجام دهد، مقاومت میکنند.
فانی اضافه کرد: به هر حال زمینههای تحول در آموزش و پرورش در حال شکل گرفتن است اما زمانبر است. ما وقتی میخواهیم تحولی ایجاد کنیم مثل ارزشیابی توصیفی، هم اولیا و هم بعضا همکاران ما مقاومت میکنند.
مرضیه گُرد رئیس سازمان مدارس غیردولتی، مشارکتهای مردمی و خانواده در خصوص وضعیت مدرسه حکمت به خبرنگار فارس گفت: هیچ شورای نظارتی حق انحلال دائم مدرسه را ندارد و باید احکام آنها به شورای نظارت مرکزی برسد و بعد از ابلاغ رأی شورای نظارت نیز مؤسس حق شکایت دارد.
وی افزود: موضوع مدرسه حکمت نیز به شورای نظارت ارجاع شده است و ما در حال پیگیری وضعیت این مدرسه هستیم.
به گزارش فارس، مسئولان مدرسه حکمت نیز کمپین «آقای وزیر اینجا مدرسه حکمت است» را در این مدت راهاندازی کردند و معتقدند که آموزش و پرورش با تعطیلی این مدرسه، ثابت میکند که با تحول مخالف است.
حال باید دید آیا وزیر آموزش و پرورش میتواند مقاومت کسانی که به سیستم فعلی خو گرفتهاند را در برابر نگاه نو و تحولی، بشکند؟