دکتر مهرمحمدی سرپرست دانشگاه فرهنگیان گفت : تعدادی از ورودیهای 91 را توانستهایم به صورت هفت ترم فارغالتحصیل کنیم تا مهر ماه سال 95 به کلاس بروند. تعداد دیگری که معترض هستند، کسانی هستند که نتوانستهایم با برگزاری ترمهای تابستانی طول دوره تحصیلشان را از هشت به هفت ترم تقلیل دهیم.
به گزارش باشگاه دانشجومعلمان ایران به نقل از ایسنا؛ متن گفت وگو سرپرست دانشگاه فرهنگیان با خبرنگار ایسنا به شرح ذیل می باشد:
مدت تحصیل دانشجومعلمان ورودی 91 در رشته دبیری از هشت ترم به هفت ترم کاهش یافته است؛ تعیین تکلیف وضعیت این دانشجویان چگونه خواهد بود و چگونه باید واحدهای خود را تا آغاز آزمون جامع بگذرانند و وارد کار شوند؟
تعدادی از ورودیهای 91 را توانستهایم به صورت هفت ترم فارغالتحصیل کنیم تا مهر ماه سال 95 به کلاس بروند. تعداد دیگری که معترض هستند، کسانی هستند که نتوانستهایم با برگزاری ترمهای تابستانی طول دوره تحصیلشان را از هشت به هفت ترم تقلیل دهیم.
این مساله هم به دلیل محدودیتهایی بوده که ما در دانشگاه با آن مواجه هستیم و بستر لازم برای برگزاری ترمهای تابستانی برای بیش از این تعدادی که تاکنون برگزار شده است، را نداشتهایم. مثلا باید دو برابر امکانات موجود وجود میداشت تا میشد برای گروههای دیگر هم این ترمها را برگزار کرد. در حال حاضر 12 هزار دانشجو در این دورههای تابستانی شرکت کردهاند.
ورودیهای 91 ما حدود 24 هزار دانشجو هستند که باید برای سایر آنها نیز ترمهای تابستان برگزار میشد اما امکانات دانشگاه اجازه چنین چیزی را به ما نمیدهد. 12 هزار دانشجوی دیگر از این 24 هزار دانشجو که این ترمها را نگذارندهاند، به طور طبیعی به صورت هشت ترم فارغالتحصیل خواهند شد.
بحث آزمون جامع یکی دیگر از مباحثی است که دانشجویان را با مشکل مواجه کرده است؛ خصوصا دانشجویانی که ورودی سال 91 بوده و جزو این 12 هزار نفری هستند که باید در هفت ترم دوران تحصیل خود را به پایان رسانند؛ در حال حاضر گلایه این دانشجویان ابهام منابع و نیز نبود زمان کافی برای آمادگی شرکت آزمون است.
این دانشجویان درست میگویند؛ به هر حال ما در اعلام جزییات مربوط به طرح ارزیابی پایانی صلاحیت حرفهای که به صورت تراکمی برای دانشآموختگان اعلام میشود، کمی مشکل داریم چون علاوه بر کلیاتی که به تصویب شورای عالی آموزش و پرورش رسیده، این شورا از ما خواسته که جزییات این طرح را نیز در آن مطرح کنیم تا در آنجا در مورد جزییات هم اظهار نظر صورت گیرد.
دانشجویان دانشگاه این مساله را نیز مطرح میکنند که از ابتدای ورود به دانشگاه قراری بر برگزاری آزمون جامع وجود نداشت؛ امروز علاوه بر این مساله کسب صلاحیت حرفهای نیز مطرح شده است. چرا زمانی که این دانشجویان در بدو ورود به دانشگاه گزینش شدهاند، در انتهای کار هم با آزمون دیگری مواجه میشوند؟ آیا این مساله به نوعی مانعی برای ورود این دانشجویان به حوزه کار نیست؟
آیا قرار است یک دانشجو در صورت عدم کسب نمره قبولی در آزمون جامع و یا عدم دریافت گواهی صلاحیت حرفهای، از کار بیکار شود؟
آزمون جامع یا ارزیابی صلاحیت حرفهای در پایان دوره برای دانشآموختگان همان آزمونی است که دانشجویان در پایان دوره براساس آن گواهی صلاحیت حرفهای دریافت میکنند؛ در واقع آزمون جامع و گواهی صلاحیت حرفهای دو مساله جداگانه نبوده و یک چیز هستند. ارزیابی صلاحیت حرفهای یا آزمون جامع در حقیقت به دنبال روشن کردن این است که چه تعداد از دانشآموختگان دانشگاه صلاحیت حرفهای لازم را پیدا کردهاند و آماده ورود به کلاس درس هستند.
این ارزیابی و آزمون ابعاد مختلفی داشته و جزییات آن اعلام خواهد شد؛ در واقع نصابهای مختلفی برای هر کدام از این ابعاد اعم از معدل، آزمون کتبی، آزمون عملکردی و پوشه کار دانشجو، جایی که دستاوردهای دوره چهار ساله تحصیل او در آن موجود است، تعیین شده و براساس آن دانشجو امتیاز میگیرد.
دانشآموختگان ما باید از مجموع این مولفهها حد نصابی را دریافت کنند؛ در صورت کسب این حد نصاب، دانشجو گواهی صلاحیت حرفهای کسب خواهد کرد؛ در صورت عدم کسب این حد نصاب دانشجو گواهی صلاحیت حرفهای با قید «موقت» را دریافت خواهد کرد.
در این حالت آنها وارد عرصه کار خواهند شد اما مهلتی به مدت دو یا سه سال برای آنها در نظر گرفته میشود تا در آن مهلت ضعفهای خود را جبران کرده و دانشگاه هم خدمات و حمایتهای لازم را برای جبران این ضعفها در آزمونهای مختلف نظیر امتحان کتبی، عملکردی، پوشه کار و... را خواهد داشت.
یعنی این دانشجویان در دانشگاه میمانند؟
خیر؛ دانشگاه به روشها و سازوکارهایی که اعلام خواهد شد ازاین دانشجویان حمایت خواهد کرد. این دانشجویان هم مانند آنهایی که گواهی صلاحیت حرفهای دریافت میکنند سر کار میروند اما مکلفند که ظرف مهلتی تعیین شده نصاب لازم را در نوبتهای بعدی کسب کنند.
اگر پس از انقضای آن مهلت، نتوانند حد نصاب لازم را کسب کنند، رابطه آنها با آموزش و پرورش قطع خواهد شد.
آیا این مساله با بحث امیتازبندی مدارس و محل کار دانشجویان براساس نمره کسب شده در آزمون جامع ارتباطی دارد؟ یعنی دانشجویان دارای نمره بهتر در مدارس دارای امتیاز بالاتر تدریس میکنند؟
طرح صلاحیت حرفهای ارتباطی به آن مساله ندارد؛ این بحث که اگر کسی امتیاز بالاتری آورد، ممکن است به او «حق انتخاب بین مناطق محل اشتغال» داده شود، مطرح بوده ولی هیچگاه این طرح به جایی نرسیده و تصویب نشده است.
بحث صلاحیت حرفهای کاملا و کلا مستقل از آن بحث است. ممکن است در آینده ما از این امتیازاتی که فارغالتحصیلان دانشگاه فرهنگیان از آزمون صلاحیت حرفهای کسب میکنند، مصوبهای در این خصوص یا سایر موارد داشته باشیم اما فعلا چنین مسالهای در دستور کار نیست.
دکتر فانی، وزیر آموزش و پرورش، در اظهار نظری گفته بود «دانشجومعلمان ورودی 91 نمیتوانند سال آینده وارد کلاسها شوند و باید یک سال صبر کنند و سال 96 وارد کار شوند». جزییات این طرح چیست؟
بخشی از ورودیهای 91 با برگزاری ترم تابستان در سال 95 فارغالتحصیل میشوند و لذا از مهر ماه همان سال میتوانند وارد کلاس شوند.
برای بخشی از آنها امکان فارغالتحصیلی وجود ندارد و باید ترم هشتم را نیز پشت سر گذاشته و به همین جهت در بهمن ماه سال 95 فارغالتحصیل خواهند شد. این دانشجویان کسانی هستند که آموزش و پرورش باید برای نحوه استفاده خدمات آنها در بهمن ماه فکری کرده و تدبیری بیاندیشد. نباید این دسته از دانشجویان تا مهر ماه سال 96 فقط حقوق بگیرند و خدماتی ارایه نکنند.
این یکی از چالشهای آموزش و پرورش است که چگونه از این تعداد دانشجو که بهمن ماه، در میانه سال تحصیلی، وارد آموزش و پرورش میشوند، استفاده کند.